Tema uppgift

Hej, nu tänkte jag ta tag i min tema uppgift och skriva mitt första blogg inlägg.

Situationen jag valt handlar om när jag gick i mellanstadiet. Under hela mellanstadiet var det en tjej i min klass som blev mobbad av en annan. Det som var annorlunda med den här situationen var att det var bara en person som mobbade en annan, ingen grupp eller så, utan bara "en mot en". Det varade i från årskurs 5-6. Fast det var inte många som visste om det. Först efter halva 6an kom det ut att hon var mobbad, och då var det den utsatta flickans föräldrar som berättade det på ett föräldra-möte, de bara ställde sig upp och berättade allt för dem andra föräldrarna, och vädjade om hjälp för att flickan mådde riktigt dåligt. Detta kom som en chock för mig, mina kompisar och flera andra i klassen. Vi trodde liksom att vi i en i princip problemfri klass. Vi hade liksom aldrig haft sådana problem innan och vi hade ingen aning om hur man löser sådana problem. Så hon fick ingen riktig hjälp från oss. Men det startades en "tjej-grupp" med tjejerna i klassen och två lärarinnor, som gick ut på att prata med varandra och lösa problemen. Och i denna grupp ingick den utsatta flickan och tjejen som mobbade henne. Det blev lite bättre antar jag, men det märktes inte jättestor skillnad. Till slut blev det bråk mellan de två tjejernas föräldrar och det blev nästan slagsmål mellan papporna på skolgården en gång. Och vi killar i klassen vi fick aldrig ta del om vad som hände, utan vi gick där i ovisshet om vad som sades på mötena med "tjej-gruppen" och vi hade ingen aning om utvecklingen i problemet. Sen började vi på en högstadie skola där tjejerna hamnade i olika klasser och fick nya umgängeskretsar. Jag vet fortfarande inte hur det gick för den utsatta tjejen, men hon verkade mycket gladare när hon gick med sina nya kompisar i korridorerna på högstadieskolan.

Jag tror att efter detta har jag känt mer empati för folk i som mobbats, trots att det knappt har varit något sånt i mina kretsar. Nu när jag tänker tillbaka på tiden i mellanstadiet tycker jag att jag har haft otrolig flyt med klassen i högstadiet och nu på gymnasiet. Fast det kan ju ha varit så att jag har stött på någon form av mobbning på högstadiet, bara det att jag hara varit för ouppmärksamm för att märka något.

Om jag hade fått åka tillbaka i tiden till mellanstadiet hade jag försökt hjälpa den utsatta tjejen. Möjligtvis genom att ta med mig några killar och gå och snacka med henne då och då. Försöka få lite kontakt med henne, och muntra upp henne eller dylikt. Annars vet jag ej vad man kan göra, eftersom jag inte är så erfaren inom detta ämne.

Det var nog allt jag hade att skriva. Så hoppas att du tyckte läsningen var intressant och kanske t.o.m. gett dig lite nya tankegångar.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0